4 juni 2017

Verantwoordelijkheid binnen de arbeidsmarkt betekent dat je je bewust bent van taken van jezelf en collega’s binnen een organisatie. Je weet ook dat deze taken naar behoren moeten worden uitgevoerd. Als je serieus, zorgvuldig en met integriteit handelt, is de kans groot dat je deze competentie bezit.

Verantwoordelijkheid is een competentie die in elke studentenbaan of startersfunctie voorkomt. 

Je komt wel eens in situaties terecht dat er wordt gevraagd wie er verantwoordelijk is. Dan wijst men vaak naar elkaar. Dan valt er nog wat te werken aan deze competentie! Wil je echt voor jezelf nagaan of je verantwoordelijk bent? Of wil je juist aan deze competentie werken? En ben je benieuwd hoe je deze competentie kunt aantonen bij een sollicitatiegesprek? Lees snel verder!

Op zoek naar een baan met verantwoordelijkheden? Bekijk onze vacatures.

Ga snel naar …

Indicatoren verantwoordelijkheid

Vaak denkt men dat je verantwoordelijk bent als je een paar taken zelfstandig uitvoert. Maar dan weet je nog niet of deze competentie jouw sterke punt is. Hoe weet je nou of je verantwoordelijk bent? Ga voor je zelf na in hoeverre de onderstaande uitspraken voor jou van toepassing zijn:

  • Ik werk serieus en zorgvuldig: je wilt bepaalde kwaliteit leveren;
  • Als iemand achterloopt op zijn/haar werkzaamheden, dan bied ik hulp aan: je bent erg betrokken en zet je graag in (ook voor een ander);
  • Ik handel met integriteit: je oefent jouw functie op de juiste manier uit;
  • Ik heb weinig aansturing of controle nodig : je voelt aan welke taken prioriteit hebben.

Gerelateerde competenties

  • Inlevingsvermogen: je hebt respect voor de wensen en ideeën van anderen en je begrijpt hun situatie en/of opvattingen. Je denkt mee met de organisatie.
  • Loyaliteit: je past je aan de normen en regels van het bedrijf. Dit betekent dat je het belang van de werkgever boven je eigen belang stelt.
  • Zelfstandigheid: je denkt onafhankelijk en hebt weinig aansturing of controle nodig.

Werken aan de competentie verantwoordelijkheid

De competentie verantwoordelijkheid is door te ontwikkelen. Het ligt er uiteraard aan bij welk bedrijf je terecht komt. Als je meer inbreng en invloed hebt, zal je ook eerder geneigd zijn om je taken goed uit te voeren. In deze omgeving wordt jouw verantwoordelijks gevoel gestimuleerd.

  • Werk je nauwkeurig en gewetensvol? Dan is de kans groot dat je ook verantwoordelijkheidsgevoel hebt;
  • Visie ontwikkelen: als je een visie op je bedrijf ontwikkelt, leer je een evenwichtig oordeel te vormen en voel je je meer betrokken. Hoe doe je dit? Door informatie te verzamelen, te anticiperen en veel ideeën/gedachten uitwisselen met collega’s en relaties over de organisatie;
  • Bedenk oplossingen: deze oplossingen helpen jouw bedrijf verder. Dat hoeft niet meteen iets groots te zijn. Ervoor zorgen dat die oude printer wordt vervangen, kan ook al een goede oplossing zijn voor jouw omgeving.

De competenties gehoorzaam zijn en verantwoordelijkheid worden wel eens door elkaar gehaald. Bij gehoorzaam zijn gaat het om ‘moeten’ en bij verantwoordelijk zijn gaat het om ‘willen’.

[caption id="attachment_2429" align="alignnone" width="600"]Gehoorzaam zijn vs Verantwoordelijkheid Het verschil tussen gehoorzaam zijn en verantwoordelijkheid[/caption]

Beroepen waarbij verantwoordelijkheid van belang is

Zoals in het begin al werd aangegeven, komt deze competentie wel in elke studenten bijbaan of startersbaan voor. Bij de ene functie wat meer dan de ander. Als je veelal alleen werkt is deze competentie veel belangrijker, omdat je werk niet zomaar kunt laten liggen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bedrijfsleider: je geeft leiding aan een bedrijf en bent daarmee ook verantwoordelijk voor een deel van de besluitvorming. Je moet zelfstandig oplossingen aandragen.
  • Manager: voor een Manager geldt hetzelfde als bij een Bedrijfsleider. Je bent verantwoordelijk voor een team. Als er problemen zijn, wordt er verwacht dat je de situaties zelfstandig oplost.
  • Journalist: als Journalist heb je veel te maken met deadlines die je moet Soms wordt je zelfs uit bed gebeld voor actuele onderwerpen. Als Journalist heb je daardoor een grote verantwoordelijkheid. Niet opnemen is geen optie: je moet altijd klaarstaan!

Competentie verantwoordelijkheid aantonen bij sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je aantonen dat je deze competentie bezet. Maar hoe doe je dat? Je kunt bijvoorbeeld situaties opnoemen (die je hebt meegemaakt) en deze koppelen aan verantwoordelijkheid. Voorbeelden van dit soort situaties zijn:

  1. Een collega van je werd ziek en er werd aan jou gevraagd of je langer door wilde werken;
  2. Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit: als er iets af moet worden gemaakt, doe je dit ook;
  3. Een collega kwam niet opdagen en jij stelde voor om langer te blijven werken.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken