25 november 2020
Yes, jij mag op sollicitatiegesprek komen! Zo kan jij laten zien of je bij het bedrijf en de functie past. Wij geven jou 4 tips om je hier goed op voor te bereiden.
Tip 1: Praat rustig.
Gezonde zenuwen zijn helemaal niet erg, maar voorkom dat je gaat ratelen. Let op je ademhaling, dan gaat de rest vanzelf.
Tip 2: Denk eerst goed na voordat je iets zegt.
Laat de vraag eerst tot je doordringen, voordat je antwoord geeft. Let op: ‘huh’ is niet verstandig. Je kunt beter zeggen dat je de vraag niet hebt begrepen en vragen om verduidelijking.
Tip 3: Stel vragen en toon interesse in het bedrijf.
Een gesprek komt van twee kanten. Als je vragen stelt, laat je zien dat je oprecht interesse hebt in het bedrijf. Zo kom je leergierig en niet bang over.
Tip 4: Er zijn altijd een aantal standaardvragen die je krijgt tijdens een sollicitatiegesprek.
Deze kun je dus al voorbereiden en zijn heel erg belangrijk.
Hieronder geven wij jou de 8 meest voorkomende vragen.
1. Kan je iets over jezelf vertellen?
Beantwoord deze vraag aan de hand van een elevatorpitch.
- Vertel wie je bent, maak het persoonlijk!
- Welke kennis en kunde breng jij mee die relevant is voor de functie?
- Vertel eventueel successen die relevant zijn.
- Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor het bedrijf?
2. Wat weet je al over het bedrijf?
Lees altijd de ‘over ons’ bedrijfspagina voor je sollicitatiegesprek. Vat in enkele zinnen samen waar jij denkt dat het bedrijf voor staat en vergeet niet te vertellen wat jij interessant vindt aan het bedrijf.
3. Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
Dit is jouw moment. Match jouw eigenschappen met de functie-eisen en zorg dat je zelf ook enthousiast wordt van je eigen verhaal. Ook vertel je dat je goed bent in je werk, dat je voor de beste resultaten gaat en goed in het team zal passen.
4. Benoem de sterke en zwakke punten van jezelf.
Jij bent perfect, maar toch heeft iedereen wel sterke en zwakke punten. Begin met je sterke punten en vertel waarom die goed aansluiten bij de functie. Vergeet niet om voorbeelden te benoemen. Zet je zwaktes om in verbeterpunten. Benoem aan de hand van voorbeelden hoe je ze gaat verbeteren en hoe je dit zal aanpakken.
5. Kun je een conflict of uitdaging benoemen waarmee je werd geconfronteerd?
Je gesprekspartner zal je willen uitdagen en achterhalen hoe jij hiermee omgaat. Leg je uitdaging eventueel uit aan de hand van de STARR-methode.
6. Waarom ga je bij je huidige baan weg?
Wat je ook als reden opgeeft. Blijf altijd positief. Je toekomstige werkgever zou ook kunnen denken dat jij mogelijk in de toekomst ook zo over hen zou kunnen praten.
7. Wat verdien je nu?
Dit is het startpunt van je potentiële aanbod. Je hoeft hier geen antwoord op te geven, maar als je dit wel doet. Blijf dan realistisch.
8. Heb je zelf nog vragen?
Verras je gesprekspartner met vragen die minder voor de hand liggen, bijvoorbeeld: ‘waarom vind jij het zelf leuk om hier te werken’? Daarmee maak je een goede laatste indruk.
Als jij goed voorbereid naar je gesprek gaat, dan heb je al een voorsprong tijdens je sollicitatiegesprek.
Heel veel succes!