11 november 2020
Middels een gemakkelijk stappenplan en 4 tips, zullen wij je helpen met de voorbereiding van je sollicitatiegesprek.
Stap 1: Verdiep je opnieuw in de vacature.
\Wat zoekt je toekomstige werkgever? Wat zijn jouw vaardigheden, kennis en kwaliteiten? Match deze vervolgens met de functie-eisen.
Stap 2: Jouw toekomstige werkgever.
Verdiep je in het bedrijf, zodat als je de vraag krijgt ‘wat weet je al over ons bedrijf’ jij die zeker weten kan beantwoorden.
Deze informatie gaat jou helpen om vragen te kunnen beantwoorden. Ook kun je hierdoor het verschil maken met andere kandidaten en kun je goede vragen stellen in je gesprek.
Stap 3: Je gesprekspartner.
Het is belangrijk dat jij weet met wie jij een gesprek hebt. Zoek bijvoorbeeld die persoon op LinkedIn, zodat je een beter beeld krijgt van wie hij/zij is en wat hij/zij eigenlijk doet binnen het bedrijf.
Stap 4: Sollicitatievragen.
Naast het zelf vragen stellen, is het erg handig om je voor te bereiden op sollicitatievragen die jij gegarandeerd krijgt. Denk aan:
- Kun je iets over jezelf vertellen
- Benoem je sterke en zwakke punten
- Wat zijn je ambities
- Waarom ben jij de ideale kandidaat
Stap 5: Een korte introductie.
Vaak begint het sollicitatiegesprek met een korte introductie over jezelf. Hou dit kort en bondig en blijf bij jezelf. Maak het vooral persoonlijk.
Hieronder nog 4 praktische tips om je nog beter te kunnen voorbereiden op je sollicitatiegesprek!
Tip 1: Afspraak bevestiging
Het is altijd prettig om een afspraakbevestiging te ontvangen. Als je die ontvangen hebt, reageer dan altijd op die mail.
Tip 2: Wat neem je mee?
- De vacature
- Je CV
- Je motivatie
- De vragen die je hebt bedacht
- Een kladblok en pen, zodat je aantekeningen kan maken
Tip 3: Je route
Weet waar je moet zijn en hoe je daar komt. Check je routeplanner of er geen files/ omleidingen zijn en waar je in de buurt kan parkeren.
Tip 4: Je kleding
Leg een dag van tevoren je kleding alvast klaar, zodat jij representatief voor de dag kan komen.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het biedt natuurlijk geen garanties, maar het is absoluut een stap in de goede richting.
Zet ‘m op!