16 april 2018

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is misschien wel het belangrijkste onderdeel voor jou tijdens het recruitmentproces. Je hebt eindelijk het verlossende telefoontje gekregen dat je op gesprek mag komen. Wat een opluchting, maar tegelijkertijd ook erg spannend! Je sollicitatiegesprek voorbereiden is namelijk niet binnen een half uur gedaan. Het kost je veel tijd als je het goed wilt aanpakken (en natuurlijk wil je dat, want als je iets wilt, is het deze baan!) Er staat dus veel op het spel. Voordat je begint met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je weet waarom een goede voorbereiding nodig is en wat je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Omdat wij ook willen dat jij je droombaan vindt, geven wij je een checklist en 3 tips voor een goede voorbereiding. Zo sta jij niet met een mond vol tanden en water in je handen. Are you ready to prepare?

Ga snel naar …

Waarom is een sollicitatiegesprek voorbereiden belangrijk?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is dat een goed teken! De Recruiter heeft namelijk jouw cv en motivatiebrief bekeken en vanuit daar besloten dat hij of zij meer over jou wilt weten. Je hebt een heleboel sollicitanten achter je gelaten. Of het nu gaat om een studenten bijbaan of startersfunctie: het is een prestatie waar je trots op mag zijn! In het sollicitatiegesprek leren jij en jouw toekomstige werkgever elkaar beter kennen. Ze zien iets in jou, maar met dit gesprek heb je nog heel wat te bewijzen. Je wilt je van je beste kant laten zien en deze job binnenhalen! Een goede voorbereiding is geen garantie, maar wel een grote stap in de goede richting. Los van de inhoudelijke kant van jouw voorbereiding, ga je veel zelfverzekerder het gesprek in. Voordat we hier verder op ingaan, eerst graag aandacht voor het gesprek zelf. Je kunt je namelijk alleen op iets voorbereiden waar je een goed beeld van hebt. Wat moet je weten over het sollicitatiegesprek? [caption id="attachment_2420" align="alignnone" width="600"]Checklist sollicitatiegesprek voorbereiden Checklist sollicitatiegesprek voorbereiden[/caption]

Wat zijn de verschillende sollicitatierondes?

Voordat we verder ingaan op de manier waarop jij je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek, willen we wat meer inzoomen op de verschillen rondes. Vaak komt het voor dat je meerdere gesprekken hebt met verschillende mensen. Wat voor gesprekken zijn dit?

Oriënterend gesprek

Dit is het eerste sollicitatiegesprek en vindt meestal plaats met een HR medewerker en/of een leidinggevende. Tijdens dit gesprek maken jij en de werkgever kennis met elkaar. Op deze manier krijgen jullie een globale indruk van elkaar. Jij hebt hier de om te kijken of de functie en het bedrijf echt bij jou passen.

Selectiegesprek

Na het oriënterende gesprek wordt er besloten of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek. Ben je uitgenodigd voor een tweede gesprek? Wauw! Dat betekent dat je op selectiegesprek komt. De potentiële werkgever gaat dieper in op de functie-eisen, jouw capaciteiten en je motivatie. Dit gesprek vindt meestal plaats met een manager en één of meerdere collega’s van de afdeling. Deze ronde is wat moeilijker, omdat je aan de tand gevoeld wordt aan de hand van lastige vragen. Daarnaast zal er meer worden doorgevraagd op de antwoorden die je geeft.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Ben jij de nieuwe werknemer geworden? Wauw again! Dan wordt je vaak uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. In dit gesprek worden er een formele zaken geregeld. Dit gesprek vindt meestal plaats met een HR manager. Na dit gesprek wordt de arbeidsovereenkomst opgesteld en kun je aan de slag gaan! Triple wauw!

Checklist: sollicitatiegesprek voorbereiden

Voordat we beginnen met de checklist, willen we je nog twee belangrijk tips meegeven:
  • Afspraak bevestigen: vaak krijg je de bevestiging van jouw sollicitatiegesprek via de mail. Ook al heb je elkaar net aan de telefoon gehad en de datum en tijd besproken, mail altijd terug! Je kunt beter dubbel bevestigen om mistverstanden te voorkomen.
  • Informatie gesprekspartner(s): zorg ervoor dat je de namen en functies kent van de personen met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Dit kan helpen in je voorbereiding. Een gesprek met een Recruiter en afdelingsmanager is misschien wat moeilijker dan alleen met een Recruiter. Een afdelingsmanager kan namelijk dieper ingaan op de vacature en functie waarvoor jij solliciteert. Dit betekent natuurlijk niet dat je je minder goed hoeft voor te bereiden, maar het is altijd handig om te weten.
Na deze twee praktische tips, is het tijd voor het echte werk. Tijd voor je huiswerk om beslagen ten ijs te komen!

1. Vacature

Als potentiële werknemer is het belangrijk om je goed te verdiepen in de vacature. Aan jou de taak om te achterhalen wat een toekomstige werkgever zoekt in een geschikte kandidaat. Je kunt dit doen door jouw vaardigheden, kennis en kwaliteiten op een rijtje te zetten. Op deze manier kun je jouw kwaliteiten matchen met de functie. Zo maak je jouw toegevoegde waarde kenbaar en laat je zien dat je er echt goed over hebt nagedacht!

2. Toekomstige werkgever

De vraag ‘Wat weet je over ons bedrijf?’ komt regelmatig voor. Het is belangrijk dat jij hier een goed antwoord op hebt. Jij bent namelijk geïnteresseerd in dit bedrijf dus uiteraard heb je je hierin verdiept. En nee, dit betekent niet dat je tot in detail hoeft te vertellen wat het bedrijf doet. (Dit weten jouw gesprekpartners namelijk al lang!) Met een algemeen verhaal laat jij ook al zien dat je kennis van zaken hebt. Bonus tip: stel aan het eind van jouw verhaal een vraag over iets specifieks. Oprechte interesse blijkt namelijk uit vragen. Let op dat het geen domme vraag is die je stelt want dan sta je weer 1-0 achter. Daarnaast helpt informatie over het bedrijf jou om:
  • beter voor te bereiden op vragen die worden gesteld;
  • goede vragen te bedenken;
  • net het verschil te maken ten opzichte van andere kandidaten;
  • een duidelijk beeld te vormen van de bedrijfscultuur (en of deze past bij jou en de manier waarop je graag werkt).

3. Gesprekpartner(s)

Zoals net al werd benoemd, is het belangrijk dat je weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Bonus tip: zoek deze persoon op  via LinkedIn. Waarom? Op deze manier heb je een beter beeld van wie ze zijn en wat ze doen. Daarnaast laat je hiermee ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het werk dat zij doen!

4. Mogelijke vragen

Het is altijd goed om mogelijke sollicitatievragen door te nemen en te oefenen met iemand. Vragen als ‘Kun je iets over jezelf vertellen?’ en ‘Benoem twee sterktes en twee zwaktes van jezelf’ komen gegarandeerd voor. Het zou zonde zijn als je hier niet van tevoren over na hebt gedacht. Wil je meer weten over de meest voorkomende sollicitatievragen? Lees dan vooral onze blog ‘Hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek?’ te lezen.

5. Korte introductie

Vaak begint een sollicitatiegesprek met een korte introductie van jezelf. Oefen deze dus! Bedenk wat je gaat vertellen en houd dit kort. De toekomstige werkgever staat niet te wachten op een presentatie van 10 minuten over jou. Hou ongeveer 30 tot 60 seconden aan en vertel hierin alleen de belangrijke zaken. Als je gesprekspartner iets wilt weten over jouw hobby’s zal degene er wel naar vragen. Dus in de introductie kun je dit achterwege laten (hoe leuk je hobby’s ook zijn). [caption id="attachment_2421" align="alignnone" width="600"]Vrouw tijdens sollicitatiegesprek De afsluiting van een sollicitatiegesprek[/caption]

Sollicitatiegesprek voorbereiden: de praktische zaken

Je hebt alle inhoudelijke zaken voorbereid, check! Voor je sollicitatiegesprek zijn er ook praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Wat neem je mee?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je allemaal moet meenemen naar het gesprek. Ook zo laat je zien dat je je goed voorbereid hebt. Hier dus de checklist ‘Ik ga op sollicitatiegesprek en neem mee’:
  • de vacature;
  • jouw cv;
  • motivatie- of sollicitatiebrief;
  • vragenlijst die je hebt opgesteld;
  • kladblok;
  • pen.
Zorg er voor dat je jouw papieren hebt geprint en bewaar deze netjes in een mapje. Je wilt niet meteen je debuut maken als sloddervos!

2. Route

De route plannen. Ook dit is een onderdeel van een goede voorbereiding. Waar moet je precies zijn en hoe kom je daar? Plan de route een paar dagen van tevoren én op de dag zelf. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar bijvoorbeeld parkeergelegenheden en eventuele omleidingen. Waarom ook op de dag zelf? Omdat je op deze manier ook up to date bent van files of eventuele treinwijzigingen. Door te laat te komen, is nog nooit iemand aangenomen..

3. Kleding

Om stress op de dag zelf te voorkomen is het slim om je kleding vast klaar te leggen. Zo voorkom je dat je op de ochtend zelf uren staat te twijfelen voor je kledingkast en in tijdsnood komt. Zorg ervoor dat je kleding hebt die bij het bedrijf of functie past. Als je dit niet zeker weet, kun je altijd beter iets te formeel gekleed zijn, dan iets te informeel. Kom goed voor de dag!

Een assessment tijdens het sollicitatieproces

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat bedrijven een assessment toevoegen aan het sollicitatieproces. Een assessment is een opdracht die je moet maken. Als je bijvoorbeeld voor de functie Marketing manager solliciteert, kun je een schrijfopdracht krijgen. Ook kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld een interview, rollenspel of competentie- en persoonlijkheidstest krijgt.  Jouw potentiële werkgever wil op deze manier een beeld krijgen van jouw kunnen en eigenschappen. Op deze manier bepalen zij of jij geschikt bent om de functie te vervullen.

Veelvoorkomende assessments

Er zijn een hoop assessments waaruit bedrijven kunnen kiezen. We gaan in op de veelvoorkomende:
  • Interview: tijdens een interview ga je in gesprek met een psycholoog. Deze persoon zoekt heel gericht bepaalde informatie over jou. Je bent voornamelijk bezig met het beantwoorden van vragen.
  • Rollenspel: tijdens het rollenspel simuleren bedrijven vaak de praktijk. Een voorbeeld hiervan is het rollenspel klantgesprek. Er wordt gekeken hoe jij omgaat met de situatie. Dit rollenspel wordt dus erg serieus genomen. Als je weet dat zoiets je te wachten staat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden.
  • Competentie- en persoonlijkheidstest: bij deze testen vul je één of meerdere vragenlijsten moeten in. Je moet aangeven in hoeverre bepaalde uitspraken bij jou passen. De ene test meet jouw competenties en de andere jouw persoonlijkheid. Deze informatie is belangrijk voor de potentiële werkgever. Met de resultaten van de test kunnen ze erachter komen of jij bij de functie past.
[caption id="attachment_2422" align="alignnone" width="600"]3 tips om sollicitatiegesprek voor te bereiden Tips voor een sollicitatiegesprek voorbereiden[/caption]

3 tips om klaar te zijn voor de grote dag!

Hoe dichterbij het komt, hoe spannender het is. Hier nog wat laatste tips om ook deze spanning te trotseren!

Tip 1. Ga op tijd naar bed

Het klinkt misschien logisch, maar dat maakt het niet makkelijker. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je er tegenaan kunt en uitgerust bent. Je bent vrolijker en energieker en zo wil je natuurlijk ook overkomen. Als je bent uitgeslapen ben je scherp en alert. Kom maar door met die lastige vragen!

Tip 2. Wees niet te vroeg en niet te laat

Je hebt uiteraard je route al uitgestippeld, dus daar zal het niet aan liggen. Dat je niet te laat komt, spreekt voor zich maar kom ook zeker niet veel te vroeg. Je hebt niet voor niets een gesprek om 14:00. Dus als je om 13:15 al naar binnenloopt, kan dit leiden tot ongemakkelijke situaties. Jouw potentiële werkgever heeft namelijk ook nog ander werk te doen. Als je echt zo vroeg bent, ga een rondje lopen of haal ergens nog een bakje thee of koffie. Een kwartier vooraf aanwezig zijn is ideaal. Heb je meteen een goede binnenkomer over de omgeving, het gebouw of de heerlijke koffie!

Tip 3. Just be you!

And last but not least.. just be you! Het klinkt heel cliché, maar het is voor beide partijen ongemakkelijk als je je anders voor gaat doen. Als je dan wordt aangenomen, val je alsnog door de mand. Houd in je achterhoofd dat ze al geïnteresseerd zijn in jouw cv en motivatiebrief. Het enige wat jij nog hoeft te doen is er een persoonlijk tintje aan toe te voegen!

Conclusie

Als je wordt uitgenodigd op gesprek, betekent het dat je trots mag zijn op jezelf. Je hebt een heleboel sollicitanten achter je gelaten, maar nu is het tijd om jezelf echt te bewijzen! Voordat je begint met het voorbereiden van je gesprek, is het belangrijk dat je jouw afspraak bevestigt en ervoor zorgt dat je weet met wie je het gesprek aangaat. Houd daarnaast de checklist te allen tijde aan en vink af wat je al hebt gedaan. Doe research naar het bedrijf, de functie en bedenk ook vast wat vragen die jij kunt stellen. Tot slot: onderschat de praktische zaken niet. Pak je tas van tevoren in, leg je kleding een dag van tevoren klaar en zorg dat je weet hoe je op locatie moet komen. Nu ben je er echt klaar voor! Zet ‘m op en veel succes tijdens jouw sollicitatiegesprek! Vond je dit een leuke blog, maar heb je jouw gesprek via Skype? Geen probleem. Ook daar hebben wij tips voor! Lees hier de blog ‘9 tips succesvol solliciteren via Skype’.

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken