04-04-2019
19 maart 2018
Ga snel naar …
- Welke taken heeft een Recruiter?
- Voordelen van de functie
- Welke rollen heeft een Recruiter?
- Met wie werkt een Recruiter samen?
- Welke competenties heb je nodig?
- Welke opleidingen kun je volgen om Recruiter te worden?
- Soortgelijke beroepen
Welke taken heeft een Recruiter?
De taken van een Recruiter lopen uiteen. Allereerst moet je een match vinden tussen de vraag- en aanbodzijde op de markt. De vacatures die een organisatie open heeft staan, moeten worden vervuld. Aan de andere kant moet je als Recruiter een kandidaat een functie bieden die op grond van zijn of haar kennis, competenties, ambities en interesses het beste matcht. De meest voorkomende taken van een Recruiter zijn:- Het samenstellen van een functieprofiel voor een vacature;
- Het verzamelen, screenen en beoordelen van binnenkomende sollicitaties;
- Het zoeken naar en benaderen van potentiële kandidaten via verschillende kanalen;
- Het voeren van sollicitatiegesprekken;
- Het verkopen van vacatures aan werkgevers die werknemers zoeken.
Voordelen van de functie
- Netwerken: als je op zoek bent naar potentiële kandidaten, ken je misschien al iemand in jouw eigen netwerk. Deze mensen kun je benaderen. Als je niemand kent binnen jouw eigen netwerk, zoek je via diverse middelen verder. De mensen die je benadert, vergroten jouw netwerk.
- Persoonlijk contact: je hebt veel persoonlijk contact. Dit begint al vaak online: je benadert iemand persoonlijk.
- Win-win-win situatie: wanneer je de juiste kandidaat aan de juiste vacature hebt gekoppeld spreek je van een win-win-win situatie. De werkgever, werknemer én jij zijn alle drie blij!
Welke rollen heeft een Recruiter?
- Intermediair: als Recruiter ben je bemiddelaar tussen werkgever en potentiële werknemer.
- Raadgever: je gaat in gesprek met zowel werkgever als potentiële werknemer. Wat zijn de wensen en behoefte van beide kanten?
- Adviseur: tot slot denk je ook vaak mee. Als er bijvoorbeeld uit het gesprek komt dat de potentiële werknemer niet bij de functie past, heb je misschien ideeën over andere openstaande vacatures die wel bij diegene passen.
Met wie werkt een Recruiter samen?
- Andere Recruiters: als Recruiter werk je uiteraard samen met andere Recruiters. Zo kun je sparren over bijvoorbeeld de benadering van potentiële kandidaten.
- HR medewerkers: samen kijken jullie naar potentiële kandidaten. Is de potentiële kandidaat geschikt? Past diegene bij het bedrijf?
- Managers: zij bepalen vaak aan welk profiel iemand moet voldoen. Vandaar dat je ook nauw met Managers samenwerkt, anders kun je geen functieprofiel opstellen.
- Marketing manager: samen stellen jullie een eventuele promotiecampagne op om meer kandidaten te werven voor een vacature.
Welke competenties heb je nodig?
- Luisteren: als Recruiter is het belangrijk dat je zowel verbale als non-verbale boodschappen kunt opnemen en begrijpen. Dit geldt zowel voor het luisteren naar de werkgever (wat voor persoon zoeken zij precies?) en de werknemer (waar is degene naar opzoek?)
- Resultaatgerichtheid: als Recruiter moet je resultaten behalen. Je gaat actief op zoek naar de beste manier om doelen te bereiken, stuurt gericht op het behalen van resultaten en komt met alternatieven (wanneer je niet het gewenste resultaat hebt behaald).
- Sociabiliteit: het is belangrijk dat je als Recruiter makkelijk op mensen afstapt en je makkelijk onder de mensen begeeft. Je hebt veel persoonlijk contact met werkgevers en werknemers.
Welke opleidingen kun je volgen om Recruiter te worden?
De meest voor de hand liggende opleiding is Human Resource Management (HRM). Na het volgen van deze opleiding weet je veel over personeelszaken, vandaar dat deze opleiding aansluit op de functie Recruiter.Soortgelijke beroepen
- Recruitment Consultant
- Beleidsmedewerker
- HR medewerker