26 maart 2018

Op sollicitatiegesprek komen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het recruitmentproces voor een bedrijf en voor jou. Als jouw harde werk wordt eindelijk beloond (na het updaten van je cv, het schrijven van verschillende motivatiebrieven en na uren surfen op het internet naar vacatures). Het verlossende bericht is binnen: je mag op sollicitatiegesprek komen. Nu beginnen de zenuwen wel te komen! In dit gesprek kun jij laten zien of je bij het bedrijf en de functie past. Om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruikt maakt van deze kans geven we je onder andere tips over hoe je je kunt voorbereiden, wat een sterk antwoord op de vraag ‘vertel wat over jezelf’ is en wat je vooral niet moet doen tijdens het sollicitatiegesprek. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Ga snel naar...

4 tips om je door het sollicitatiegesprek heen te slaan

Tip 1. Praat rustig tijdens het sollicitatiegesprek

Het is natuurlijk heel belangrijk wat je zegt, dat hoeven wij jou niet te vertellen. Wat we misschien nog wel extra kunnen aanstippen is dat jij 1-0 voorstaat als je rustig praat. Zenuwachtige mensen hebben de neiging om te gaan ratelen. Als de lucht maar trilt tijdens je sollicitatiegesprek. Maar of jij deze studenten bijbaan of startersfunctie krijgt, is niet afhankelijk van het aantal woorden dat jij er binnen 1 minuut weet uit te persen, maar van wat je zegt. Iets komt veel charismatischer over als jij de rust neemt voor je verhaal. De trein hoef je namelijk niet te halen (want je bent als het goed is al op tijd gearriveerd en hoe laat jij thuis bent, maakt jouw potentiële werkgever iets minder uit). Scheelt weer! Extra tipje van de sluier: als jij let op een rustige ademhaling gaat de rest bijna vanzelf. Iets met oorzaak en gevolg…

Tip 2. Think before you speak

Als je zenuwachtig bent, heb je ook de neiging om al van wal te steken zonder dat je de vraag echt tot je door laat dringen. Dat is zonde, want als je eenmaal in een verhaal zit, is het lastig om terug te komen op de vraag. Als jij deze job wilt, is het belangrijk dat jij weet wat er wordt gevraagd. Alleen op deze manier kun je het best mogelijke antwoord geven dat je in petto hebt. Als je de vraag niet begrijpt, is dat ook een antwoord. Extra tipje van de sluier: uit onderzoek is gebleken dat ‘Huh?’ minder goed werkt dan ‘Ik begrijp de vraag niet helemaal, kunt u de vraag iets meer specificeren?’ Think before you speak!

Tip 3. Stel zelf vragen

Een gesprek komt van twee kanten en op een beetje interesse is nooit iemand afgewezen. Met andere woorden: stel zelf ook vragen! Niet alleen kom je dan over als iemand met oprechte interesse in de functie, ook laat je zien dat je niet bang bent en leergierig als de neten. Een streepje voor dus in de race voor deze studenten bijbaan of startersfunctie! Vragen waarmee jij beslagen tin ijs komt zijn bijvoorbeeld: “Hoe is deze vacature ontstaan?” of “Op jullie website zag ik dat jullie… (bijvoorbeeld) vele interne trainingen geven. Zou ik daar ook voor in aanmerking kunnen komen als we met elkaar in zee gaan?” Met deze vragen laat je zien dat je weet waar je het over hebt, dat je je research hebt gedaan en –in het laatste geval- dat je staat te popelen om te beginnen en jezelf nog meer wilt ontwikkelen in deze studenten bijbaan of startersfunctie! Extra tipje van de sluier: check die website dus even…

Tip 4. Toon interesse (maar niet too much)

Je sollicitatiegesprek zit erop. Deze studentenbaan of startersfunctie wil jij! Het liefst bel je om de 15 minuten om te vragen of er al iets bekend is en het verbaast je dat ze nog niet met slingers en taart op de stoep staan om je te feliciteren met de job. Helaas moet jij in deze fase al van je beste kant laten zien en dat doe je dan juist door niet te veel te laten zien of horen. Van een wanhopige indruk is nooit iemand aantrekkelijker geworden. Ook met oog op een eventuele onderhandeling over jouw salaris is het goed om niet te eager te zijn. Als jij inderdaad de uitgelezen kandidaat bent voor deze geweldige job, dan bellen zij jou! Extra tipje van de sluier: een belletje of er al nieuws is (na een paar dagen) kan best, maar hou het daarbij. Hard to get it is! [caption id="attachment_2340" align="alignnone" width="600"]Vragen stellen Stel vragen tijdens het sollicitatiegesprek[/caption]

Hoe breng je jouw cv weer onder de aandacht?

Ja, de Recruiter heeft jouw cv al bekeken. Maar hou in je achterhoofd dat het al even geleden kan zijn dat de Recruiter jouw cv aandachtig bekeek. De vraag ‘Vertel een wat over jezelf’ of ‘Wat moet ik van jouw cv weten’ is dan ook het moment om de belangrijkste zaken nogmaals centraal te stellen.

Wanneer benoem je werkervaring?

Het is belangrijk dat je niet je hele cv bespreekt maar alleen de belangrijkste elementen ervan. Hiermee bedoelen we de elementen die iets gaan toevoegen aan jouw kansen op deze studentenbaan of startersfunctie. Heb je dus studentenwerk gehad in een supermarkt, maar solliciteer je nu op een Marketingfunctie? Denk dan goed na of je je studentenbaan wel moet benoemen. Heeft het je kennis gebracht die essentieel is voor je toekomstige studentenbaan of startersfunctie? Zo niet, dan adviseren we je om deze werkervaring niet te benoemen. De Recruiter heeft dit al in je cv gelezen en het is zonde om iets te bespreken wat niet relevant is.

Vul je cv aan met persoonlijkheid

De Recruiter voert dit gesprek met je omdat hij of zij jou beter wilt leren kennen. Na het lezen van je cv zijn ze benieuwd naar jouw antwoord op de allereerste vraag ‘Vertel eens wat over jezelf.’ In je elevator pitch vertel je wat je kan en wat jouw toegevoegde waarde zal zijn voor dit bedrijf. Hoe je het vertelt is bijna net zo belangrijk als wat je vertelt. Je stemhoogte, gezichtsuitdrukking en rust bepalen hoe jij overkomt. Straalt het enthousiasme van je af en maak je het daarmee aantrekkelijk om door te vragen? Of is je verhaal bijna niet hoorbaar en wring je zenuwachtig met je handen? Door bewust te letten op hoe je overkomt, kun je relevante dingen vertellen en de Recruiter een blik op je persoonlijkheid geven. [caption id="attachment_2488" align="alignnone" width="498"]Sollicitatievragen quote Durf jezelf te zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Alleen dan haal je het maximale uit het sollicitatiegesprek.[/caption]

De 9 meest voorkomende sollicitatievragen

Solliciteren kan heel spannend zijn. Jij bent ervan overtuigd dat jij de geschikte kandidaat bent, nu zij nog. Jouw toekomstige werkgever spreekt waarschijnlijk meerdere kandidaten. Na het voorbereiden van deze sollicitatievragen, spring jij er bovenuit met je gevatte en soepele antwoord op de 10 meest voorkomende sollicitatievragen.

Vraag 1. Kun je iets over jezelf vertellen?

In bijna elk sollicitatiegesprek komt de vraag ‘Vertel eens wat over jezelf’ voor. Grote kans dat je sollicitatiegesprek er zelfs mee start. Het lijkt een simpele vraag.. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat deze vraag geen uitnodiging is om alles wat op je cv staat te bespreken? Je mag ervan uitgaan dat de Recruiter dat al heeft gelezen. Maar hoe geef je dan wel goed antwoord op de vraag? (En hoe geef je daarmee meteen een verpletterende eerste indruk?)

Elevator pitch: de 30 seconden gaan nu in

Met een elevator pitch over jezelf verras je de Recruiter. Je geeft in 30 seconden antwoord op de volgende vragen:
  1. Wie ben jij?
  2. Welke kennis en kunde breng jij mee die relevant zijn voor deze studentenbaan of startersfunctie?
  3. Wat zijn successen die relevant zijn voor deze studentenbaan of startersfunctie?
  4. Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor dit bedrijf?
Voorbeeld: “Ik ben een vierdejaars commerciële economie student en ik heb tijdens mijn laatste stage veel kennis opgedaan over online marketing en SEO. Ik ben daarnaast altijd actief in het zoeken van kansen, waardoor ik vol energie naar mijn werk ga. En om een succes te benoemen: in mijn laatste stage heb ik 8% meer omzet weten te behalen door een eerder gegeven advies mee te nemen. Mijn kennis en enthousiasme zet ik graag in voor dit bedrijf, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik wat kan toevoegen aan dit bedrijf en het bedrijf aan mij.” Twijfel je of dit korte antwoord wel gewaardeerd wordt? Normaal gesproken zou je namelijk over je studie, studentenwerk en je vrije tijd praten. De meeste sollicitanten zullen hun hele levensverhaal vertellen, maar als je eerlijk bent.. dat is niet de vraag van de Recruiter. Je bent daar voor een zakelijke kennismaking en in deze 30 seconden geef je ook een zakelijk antwoord. Als de Recruiter meer over jou als persoon wil weten, dan zal hij of zij hier zeker vragen over stellen.

Vraag 2. Wat weet je al over het bedrijf?

Bij het antwoord “Eigenlijk niet zoveel” kun je beter direct je spullen weer inpakken. Lees altijd de ‘over ons’ bedrijfspagina voor je op sollicitatie gaat. Degene met wie je het gesprek voert, weet alles al over het bedrijf, dus dreun niet woord voor woord op wat je gelezen hebt. Vat samen in 2-3 zinnen waar jij denkt dat het bedrijf voor staat en sluit af met wat jij interessant vindt aan het bedrijf.

Vraag 3. Waarom zouden we je moeten aannemen?

Dit is het moment om jezelf in de spotlight te zetten. Verkoop jezelf door te vertellen dat jij dé kandidaat voor deze functie bent, omdat… (benoem hier meerdere eigenschappen die bij de functie horen). De argumentatie moet zelfs jou van je sokken blazen, dus oefen deze vraag meerdere keren. Voor overtuiging dien je te benoemen dat je goed bent in het werk, dat je voor geweldige resultaten gaat en dat je in het team zal passen.

Vraag 4. Benoem 2 sterktes en 2 zwaktes van jezelf.

Je bent vast en zeker perfect, maar iedereen heeft ook enkele zwaktes. Jouw toekomstige werkgever is op zoek naar alarmbellen. Als deze afgaan, dan vinden zij dat je niet past bij de functie. Benoem 2 sterktes die goed aansluiten op de functie en/of in het voordeel van het bedrijf en sluit af met voorbeelden hiervan. Je zwaktes zijn spannender. “Ik kan niet met deadlines omgaan” is niet verstandig voor een plannerfunctie. Benoem na je zwaktes altijd hoe je deze aan het verbeteren bent. Vraag 5. Vertel een conflict of uitdaging waar je mee werd geconfronteerd en hoe je hiermee bent omgegaan. Jouw toekomstige werkgever wilt weten hoe jij reageert als je in lastige situaties komt. Bespreek een lastige situatie die jou heeft uitgedaagd om verder te denken. Gebruik hier de STARR-methode voor:
  • Situatie (wat speelde er);
  • Taak (wat waren je taken);
  • Activiteiten (wat heb je concreet gedaan);
  • Resultaat (wat gebeurde er daarna);
  • Reflectie (wat zou je de volgende keer beter doen).
Eindig waar je kan altijd met een positief einde waar je zelf de hoofdrol in hebt. [caption id="attachment_2341" align="alignnone" width="600"]STARR methode Gebruik de STARR methode tijdens het sollicitatiegesprek om situaties uit te leggen[/caption]

Vraag 5. Waar zie jij jezelf in 5 jaar?

Degene met wie je spreekt wilt weten wat jouw toekomstplan is. Ben je ambitieus? Past deze functie wel bij jouw toekomstplan? En ben je realistisch? Probeer de functie waarop je solliciteert aan je toekomstplan te koppelen. Weet je echt niet waar je over 5 jaar wilt staan? Zeg dan dat deze baan jouw directe toekomst is en je daarmee een bredere toekomst voor je ziet die je graag tijdens deze baan vormgeeft.

Vraag 6. Waarom vertrek je bij je huidige baan?

We gaan hier een hele belangrijke meegeven: blijf altijd positief. Je toekomstige werkgever krijgt anders direct een beeld van hoe jij over hen in de toekomst kan praten. Vertel in het kort over je learnings bij de huidige baan en verbind dit aan de mogelijkheden bij dit bedrijf. Je wilt groeien, bent gedreven voor nieuwe kansen en deze functie past beter bij jou.

Vraag 7. Hoeveel pingpongballetjes passen er in een vliegtuig?

Uhh… is de verbazing van je gezicht te lezen? Laat je niet verrassen en reageer spontaan. Degene die het vraagt weet (waarschijnlijk) zelf ook niet het specifieke antwoord. Deze vraag wordt jou gesteld om te kijken hoe je reageert. Vraag jij naar details (wat voor soort vliegtuig, is de lucht uit de pingpongballetjes, zitten ze in dozen?) of roep jij random een getal? Antwoord op een manier die voor jou prettig aanvoelt. Hierdoor leert jouw toekomstige werkgever jouw werkwijze beter kennen.

Vraag 8. Wat verdien je nu?

De reden dat je deze vraag krijgt is omdat dit een startpunt is voor een potentieel aanbod. Je bent niet verplicht deze vraag te beantwoorden. Het is daar waar jij je gemakkelijk bij voelt. In Nederland is het een taboe om te vertellen over salaris, waardoor deze vraag als spannend aan kan voelen. Voor het verloop van het gesprek is een relaxte reactie wel wenselijk. Tip: als je het vertelt, vertel dan ook het juiste bedrag. Soms dien je namelijk een loonstrookje van je vorige werknemer in te leveren.

Vraag 9. Heb jij nog vragen?

Verras je gesprekspartner met enkele vragen die wat minder voor de hand liggen. Bijvoorbeeld: “Waarom vind jij het zelf leuk om hier te werken?” Daarmee maak je een goede afsluitende indruk!

Voorbereiding is key!

Zoals Chinees filosoof Confucius zei: “Succes is afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit.” Het voeren van een sollicitatiegesprek is een peace of cake, zolang je je goed hebt voorbereid. Denk goed na over antwoorden die je wilt geven op bepaalde vragen. Alleen op deze manier ben je je bewust van hoe je overkomt en daardoor meer in controle. Tijdens het gesprek is het belangrijk om rustig te praten, na te denken voor je iets zegt en zelf vragen te stellen. En onze laatste tip: Enthousiasme is de kern van goed voorbereiden. Niet te enthousiast zijn dat je als een wervelwind overkomt, maar krachtig je enthousiasme over brengen mag best. Weten hoe je dat moet doen? Bekijk de blog van 'De kracht van enthousiasme' eens. Na het sollicitatiegesprek is het vooral belangrijk om geduld te hebben. Succes met jouw sollicitatiegesprek! Maar dat is een eitje na het lezen van deze blog!

Hulp nodig bij het vinden
van jouw nieuwe uitdaging?!

Jobalert aanmaken