19 maart 2018
Ga snel naar ...
- Waar wordt veel gebruik gemaakt van shifts?
- Verschil shift en flexibel werken
- Voor- en nadelen van shifts
Waar wordt veel gebruik gemaakt van shifts?
Wanneer je een fulltime baan hebt, werk je vaak elke dag op dezelfde tijden. Shifts komen vaker voor bij parttime banen. Studenten krijgen met hun bijbaan veel te maken met shifts. Zij zullen niet de hele week elke avond werken, maar zullen bijvoorbeeld in het weekend overdag wel moeten werken. Fulltime banen waar je shifts tegenkomt zijn bijvoorbeeld in de zorg en de beveiliging. Mensen die in deze branches werken hebben wisselende roosters met regelmatig avond- en nachtdienst.Wat is het verschil tussen een shift en flexibel werken?
Werken met shifts is iets anders dan de term ‘flexibel werken’. Je hebt bij flexibel werken bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om thuis te werken en om je arbeidsduur te veranderen. Jij bepaalt dan zelf welke uren je werkt. Bij shifts werk je op vooraf vastgelegde uren.Voor- en nadelen van shifts
Met al die wisselende werktijden lijkt het alsof het biologisch ritme van de werknemers niet meer te redden valt. Veel mensen zullen dan ook van mening zijn dat er alleen maar nadelen zitten aan het werken van ploegendiensten. Maar het werken in shifts heeft zeker ook positieve kanten.Voordelen
- Wanneer je bijvoorbeeld een avonddienst werkt, heb je overdag tijd voor andere dingen. Zo kun je midden op de dag gaan sporten of naar de supermarkt. Aangezien veel mensen nog werken met kantooruren, zal het overdag lekker rustig zijn.
- Als je eenmaal bent gewend aan de onregelmatige uren, voelt het alsof je zeeën van tijd hebt. Overdag sta je niet meer in de file en je kunt de halve dag in je pyjama lopen omdat er geen wekker meer nodig is.
Nadelen
- Door de onregelmatige uren is het lastig om in slaap te komen. Je bioritme is volledig in de war. Dit komt echter alleen voor bij nachtdiensten.
- Afspreken met vrienden gaat moeilijk, omdat zij meestal aan het werk zijn als jij vrij bent, en andersom.