8 maart 2018
Ga snel naar …
Wanneer ontstaat prestatiedruk?
Prestatiedruk ontstaat vaak als iemand iets beter, sneller, preciezer en/of goedkoper moet doen. Op de werkvloer ligt prestatiedruk vaak op het perfectioneren van je werk. Hier is niks mis mee zolang het niet ten koste gaat van bijvoorbeeld jouw mentale en fysieke gezondheid. Prestatiedruk op school kan bijvoorbeeld gaan over het maken van een herkansing. Je wilt het beter doen, omdat je een hoger cijfer moet halen. Prestatiedruk komt in verschillende situaties voor. Op het moment dat je denkt ‘Ik voel me compleet uitgeput door mijn werk' dan ben je psychisch vermoeid. Dit kan een gevolgd zijn van prestatiedruk die teveel geworden is.Wat zijn de boosdoeners?
Op werk zijn er een aantal situaties waardoor de druk om te moeten slagen hoger wordt:- Het krijgen van een groter en/of breder takenpakket;
- Slechte economische vooruitzichten bij de werkgever;
- Jouw eigen economische situatie;
- Een baan dat is gebaseerd op een target- of bonussysteem;
- Onzekerheid van tijdelijk (bijvoorbeeld een tijdelijk contract);
- Afspiegeling van anderen.
Hoe kun je prestatiedruk verlagen?
Het ligt er natuurlijk aan in welke situatie je zit, maar we geven hieronder vind je een aantal tips waardoor je prestatiedruk kunt verlagen:- Vraag om hulp: heb je een opdracht gekregen die echt niet bij je past? Of heb je teveel hooi op de vork genomen? Praat erover met je manager of directe collega.
- Zorg voor je lichaam: wanneer je goed in je vel zit, kun je meer hebben en beter presteren. Het is daarom belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen: eet en drink gezond, sport, rust goed uit en doe leuke dingen naast je werk.
- Eén ding tegelijkertijd: iedereen wilt multitasken, maar misschien is het beter om je te focussen op één ding. Op deze manier heb je minder afleiding en werk je efficiënter.