4 april 2018
Ga snel naar ...
- Welke soorten analyses zijn er?
- Analyseren als competentie
- Hoe toon je aan bij een sollicitatie dat je kunt analyseren?
- Bij welke banen wordt een analytisch vermogen verwacht?
Welke soorten analyses zijn er?
Er zijn verschillende typen analysen. Welk type analyse je gebruikt hangt af van het probleem. Hier zijn een aantal voorbeelden:- Psychoanalyse: een analyse van de menselijk geest in de psychologie.
- Sterkte-zwakteanalyse: ook wel de SWOT-analyse genoemd. Hierbij wordt gekeken naar de kansen, bedreigingen, de sterke en zwakke punten bij een bedrijf.
- Systeemanalyse: voorafgaand aan reorganisatie en/of automatisering van bedrijfsprocessen, voer je een systeemanalyse uit.
- Interne analyse: het analyseren van de factoren binnen een organisatie of onderneming.
- Externe analyse: het analyseren van factoren buiten een organisatie of onderneming.
Analyseren als competentie
Iemand die goed is in analyseren heeft een sterk analytisch vermogen. Dit is een competentie die bij veel vacatures terugkomt. Wanneer je analytisch denkt, neem je niet zomaar iets als vanzelfsprekend aan, je stelt vragen.Hoe toon je aan bij een sollicitatie dat je kunt analyseren?
Wanneer er bij een vacature wordt gevraagd om een analytisch vermogen, moet je dit ook kunnen aantonen. Dit doe je door voorbeelden te geven. Geef een voorbeeld van een situatie waar een probleem meerdere oorzaken had. Wat was je oplossing? En hoe ben je tot die oplossing gekomen? Vragen die je gaat tegenkomen bij een sollicitatiegesprek over analyseren zijn:- Hoe je ga je om met problemen en hoe los je deze op?
- Heb je wel eens een taak gekregen die onmogelijk lijkt en hoe heb je dit aangepakt?
- Hoe ga je om met lastige situaties? Heb je voorbeelden van oplossingen in zo'n situatie?
- Heb je ooit aan een grote opdracht gewerkt waar je een grote hoeveelheid gegevens moest verzamelen en analyseren?
Bij welke banen wordt een analytisch vermogen verwacht?
Een analytisch vermogen wordt vooral gevraagd bij banen waar je adviseert of veel plannen maakt. Enkele voorbeelden zijn:- Journalist: voor een journalist is het erg belangrijk dat de informatie die hij of zij binnen krijgt ook klopt. Als journalist verdrink je soms in de hoeveelheid informatie. Wanneer je meteen een overzicht maakt van hoofd- en bijzaken heb je al snel de rode draad te pakken.
- Adviseur: als adviseur moeten jouw oplossingen wel kwaliteit hebben. Je kijkt kritisch naar de elementen van een probleem en zorgt voor een goede analyse. Zo ben je als adviseur een stuk geloofwaardiger.
- Officemanager: je brengt als officemanager structuur aan in het kantoor. Je moet hier goed voor kunnen analyseren.