14-04-2020
13 maart 2020
Je kunt als psycholoog werken in uiteenlopende vakgebieden/richtingen. Het hangt er vanaf welke specialisatie je hebt gedaan tijdens je studie psychologie.
Waar kun je werken als psycholoog?
Hieronder zullen we de verschillende richtingen toelichten met bijbehorende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Wat zijn de taken van een psycholoog en welke richtingen zijn er binnen de psychologie?
Klinisch psycholoog
Als klinisch psycholoog hou je je bezig met psychopathologie. Je diagnosticeert mensen en behandelt hen. Je kunt hierbij denken aan stoornissen als depressie of angsten. Als klinisch psycholoog kun je werken in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) bij bedrijven of zorginstellingen. Je taken bestaan dan voornamelijk uit:
- diagnosticeren
- het ondersteunen van de huisarts
- het behandelen van mensen. Dit laatste kan ook ambulant gebeuren. Dan komen de mensen jou als psycholoog opzoeken.
Kinder- of jeugdpsycholoog
Als kinderpsycholoog of jeugdpsycholoog behandel je kinderen. Dit kunnen kinderen zijn met een normale ontwikkeling, maar ook met een verstoorde ontwikkeling. Je taken bestaan ook hier uit:
- het diagnosticeren van de stoornissen / problemen / ontwikkelingsachterstanden bij kinderen
- het opstellen van individuele behandelplannen
- het onderzoek doen naar gedrag, gedragsverandering en behandeltrajecten.
Arbeids- of organisatiepsycholoog
Als je arbeids- of organisatiepsycholoog bent dan kijk je naar mensen en werkprocessen in groepsverband (bij bedrijven). Je kijkt naar de samenwerkingsverbanden tussen werknemers, relaties tussen werknemers en hun werk en je kijkt of er bijvoorbeeld verbeterpunten zijn in het coachen van mensen vanuit de organisatie. Je kunt in deze sector als psycholoog ook aan de slag gaan binnen human resources, als arbeidsbemiddelaar of als loopbaanbegeleider.
Neuropsycholoog
Als neuropsycholoog kijk je meer naar de biologische of neurologische oorzaken van bepaalde stoornissen. Je behandelt bijvoorbeeld mensen die last hebben van hun geheugen, motoriek of hun spraak.
Cognitieve psychologie
Als je als psycholoog werkt in de cognitieve psychologie dan verdiep je je in de manier waarop mensen denken. Deze informatie wordt bijvoorbeeld gebruikt om producten gebruiksvriendelijk te maken maar ook om in te spelen op consumentengedrag, denk bijvoorbeeld aan marketingcampagnes.